VashAibolit.com.ua

Користь і застосування лаванди

Користь і застосування лаванди Лаванда – вічнозелена рослина, а точніше напівчагарник, відомий людям ще з часів Стародавнього Єгипту, Риму. Вже тоді були визначені корисні властивості, а значить і надзвичайно широке поле застосування цієї рослини. Лаванда поширена по всьому світу. Існує близько 45 різновидів цієї культури. З середніх століть лаванда одержала широке поширення як декоративна рослина, її гібриди почали вирощувати в приватних садах.

Склад лаванди


Склад цієї унікальної рослини багатий не тільки на ефірні олії, але і на безліч інших корисних речовин. До них відносяться:

- Валеріанова кислота;
- Капронова кислота;
- Урсолова кислота;
- Танін;
- Борнеол;
- Кумарин;
- Герніарин;
- Цитраль;
- Лавандулол;
- Аміловий спирт.

Корисні речовини містяться не тільки в листах, але й у стеблах, суцвіттях.

Корисні властивості лаванди


З багатого і цінного хімічного складу виникає і величезна кількість корисних властивостей лаванди. Декоративні, парфумерні, косметичні, лікувальні і так далі.

Наприклад, валеріанова кислота використовується при виготовленні валідолу, бромурала, знеболюючих і снодійних препаратів. А капронова кислота має протизапальну і кровоспинну дію. Урсолова кислота цінується за те, що допомагає знижувати кількість жиру в тканинах, і глюкози, холестерину в крові, а також допомагає в боротьбі з м'язовою атрофією. Особливо цінується ефірне масло лаванди. Завдяки цинеолу – його найважливішого компоненту, олія лаванди має антисептичну властивість.

Унікальність складу лаванди в тому, що її ароматичні компоненти одночасно є і лікувальними. Наприклад, цитраль повсюдно використовується у виробництві кремів, лосьйонів і одночасно є дієвим протизапальним засобом, до того ж допомагає знизити артеріальний тиск народним способом.

Лаванда в парфумерії


Тонкий і легкий аромат лаванди цінували ще східні красуні. Дарує відчуття свіжості і чистоти, він дуже шанувався в арабському світі від неприємних запахів поту, а також при банних процедурах. Недарма слово "lavare", від якого й утворилася назва квітки, перекладається з латинської як "мити, вмиватися".

Сьогодні лаванда - затребуваний ароматичний компонент, що володіє ароматом камфори. Гераніол, борнеол, кумарин, герніарин, аміловий спирт, що входять до складу лаванди, також широко застосовуються у парфумерії. Популярність лаванди серед парфумерів пояснюється ще й тим, що вона незамінна при створенні заспокійливих, що сприяють релаксації ароматів. Крім парфумерії, лаванда широко застосовується у фармацевтиці, народній медицині і навіть кулінарії.

Застосування лаванди в медицині


У медицині лаванду застосовують у ряді випадків. Наприклад, для лікування захворювань судин мозку, серця. При простудних захворюваннях лаванда діє як антисептичний, спазмолітичний, заспокійливий засіб. Ефірна олія лаванди використовується для інгаляцій при бронхіті, пневмонії, астмі, сильному напруженні голосових зв'язок.

Завдяки своїм протизапальним та бактерицидним властивостям використовується в народній медицині для прискорення затягування ран і порізів, при лікуванні опіків, шкірних запалень, укусів комарів, павуків, змій.

Також лаванда застосовується при підвищеній стомлюваності, неврозах, безсонні, депресії, допомагає зняти напругу з нервової системи, "розвантажити голову". Для цього ефірна олія лаванди може додаватися як в їжу, відвар, так і в ванну.

Застосування лаванди для волосся


Не обійшла своєю увагою лаванду і індустрію краси. Сьогодні олія лаванди входить до складу професійних серій по догляду за волоссям: шампунів, кондиціонерів, сироваток. Регулярне ополіскування волосся настоєм лаванди зробить його міцніше і додає блиску і насиченість кольору.

Чим же корисна лаванда для волосся? Завдяки її здатності регулювати вироблення шкірного сала, лавандова олія може застосовуватися при будь-якому типі волосся. А зволожуючі властивості лавандового масла і настою для полоскання волосся додадуть посіченому і ламкому волоссю необхідну життєву силу і здоровий блиск, позбавлять від лупи і знімуть свербіж шкіри голови після частих фарбувань, а у випадку з висвітленим волоссям - ще й оживлять відтінок кольору, усунувши неприємну "жовтизну".

Застосування лаванди в кулінарії


Лаванду застосовують і в кулінарії. Рецептів з лавандою існує безліч: її додають у салати, соуси, а іноді використовують і як приправу до м'яса. Варто спробувати ароматне лавандове печиво, яке чудово поєднується з чаєм каркаде.

Рецепт печива з лаванди під силу будь-якій господині: залийте окропом сушені квіти лаванди (2 ст. ложки), так, щоб вода повністю покривала, дайте настоятися, після чого процідіть настій і змішайте з тістом. Для тіста розітріть вершкове масло з цукром (півпачки масла на 80 гр цукру), додайте 50 гр кукурудзяного крохмалю, пекарський порошок і борошно -170-200 гр. Тісту треба дати трохи охолонути, після чого приступайте до викладання печенюшек на деко і випікайте їх від 15 до 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Відзначимо і суто практичні властивості лаванди. Висушені суцвіття лаванди використовують для захисту одягу від молі. Якщо розкласти такі суцвіття на вікнах і біля порога, то вони так само послужать захистом від комарів, москітів.

Одним з кращих якостей лаванди є те, що практично немає протипоказань до її використання, крім індивідуальної непереносимості окремих компонентів або алергії на ефірні олії.

Цікаво? Розкажіть своїм друзям в:

Радимо також прочитати:
Поділіться власною думкою
Мене звати:
Ваш E-Mail:
Код:
оновити, якщо не видно коду
Ввести код:
Особистий кабінет