30 квітня 2020
0
Масло вечірньої примули: корисні властивості та інструкція із застосування від лікаряПримула вечірня (або енотера, вечірній первоцвіт) любима і травниками, і лікарями. Розповідаємо, чому ж так цінна ця рослина.

Із заходом сонця розпускає свої квітки енотера. Жовті сполохи мерехтять в сутінках, як бліде полум'я свічок, що горіли. З першими променями сонця суцвіття закриваються, щоб в наступну ніч розпуститися знову. Квітка, з чиєю назвою пов'язано багато красивих легенд, володіє численними цілющими властивостями.

Користь масла вечірньої примули


Основна принадність олії з насіння енотери полягає в тому, що воно є чи не єдиним джерелом рідкісної гамма-ліноленової кислоти (важливий представник поліненасичених жирних кислот). Її доповнюють альфа- і гамма-ліноленові кислоти, а також ейкозенова, пальмітинова, олеїнова та ін.

Продукт найчастіше використовується в профілактиці різних хвороб, для відновлення організму людини. З тієї самої гамма-ліноленової кислоти наш організм отримує «хороші» простагландіни, мають протизапальний ефект і регулюють активність органів на клітинному рівні. ГЛК також стежить за водно-сольовим обміном в організмі людини, розширенням бронхів, згортанням крові, певними ділянками кровотоку, внутрішньою секрецією і багатьом іншим.



Для жіночого організму ця кислота особливо корисна ще тим, що допомагає регулювати роботу гладких м'язів матки і фаллопієвих труб. Тому масло примули призначається для застосування при ендометріозі.

За рахунок відновлення балансу в ендокринній системі масло енотери допомагає навіть з регулюванням ваги. ГЛК бере участь в ліпідному обміні речовин, прискорюючи процес розщеплення жирових клітин. Її можна назвати натуральним БАДом, який може бути призначений лікарем навіть при деяких серйозних захворюваннях для поступового зменшення маси тіла.

БАДи на основі масла вечірньої примули


Масло можна приймати всередину в чистому вигляді. Широко відомі БАДи на основі цього продукту. Будь-яке застосування БАДів має відбуватися строго за показаннями, відповідно до призначень лікаря. Самопризначення неприпустимо, навіть якщо здається, що з інструкції по застосуванню олії вечірньої примули все зрозуміло.

У гінекології можливо його призначення при проблемах з менструальним циклом, а саме для його відновлення. Масло робить більшість проявів ПМС менш вираженими, полегшує важкий період клімаксу у жінок.

Дія продукту доповнюється вітаміном Е (токоферол), відомим як «вітамін молодості». Токоферол - відомий антиоксидант, координатор роботи біологічних процесів організму. Він перешкоджає виникненню і розвитку атеросклерозу в судинах, регулюють згортання крові. У поєднанні з різними добавками збільшує щільність кісткової тканини. Без вітаміну Е багато функцій організму були б порушені або зовсім неможливі.

Застосування в косметології


  • Допомагає в освіті колагенових і еластинових волокон шкіри.
  • Використовується косметологами при порушенні капілярного кровообігу або метаболізму на рівні клітин. Допомагає їх відновити, а також лікує виразки, псоріаз, дерматити та екземи.
  • Зберігає молодість шкіри, роблячи її більш пружною, живлячи тканини, підтримуючи баланс в цілому.
  • Може використовуватися для догляду за шкірою.
  • Підходить для усунення проблем шкіри голови і волосся, допомагаючи боротися з їх випаданням, якщо причиною цього є гормональні збої в організмі людини. При зовнішньому застосуванні продукт бореться з сухістю, ламкістю волосся. Він відмінно підходить для нігтів, так само допомагаючи оздоровлювати нігтьову пластину.
  • Але не варто забувати, що масло можна використовувати концентрованим тільки при серйозних ураженнях шкіри. У всіх інших випадках його варто застосовувати тільки в суміші з будь-якими іншими базовими маслами: виноградної кісточки, календули та ін.


Можлива шкода


Якщо говорити про користь і шкоду масла примули, та корисних властивостей ми виявимо істотно більше. Але і шкода теж є.

Важливо пам'ятати, що продукт небажано застосовувати зовнішньо в чистому вигляді. Для аплікацій варто розбавити його з будь-яким наявним в будинку маслом - оливковим або соняшниковою. Якість змішуваного продукту буде впливати на результат. У разі використання неналежним способом, або при наявності алергії на масло примули (це явне протипоказання до застосування) можуть виникнути такі побічні реакції як: почервоніння, набряк або припухлість шкірного покриву, нудота, зниження артеріального тиску.

У разі неправильного дозування, а саме перевищення дози вживання перорально, можуть виникнути головний біль, розлад шлунково-кишкового тракту. До протипоказань можуть належати:

  • алергічні реакції на еліксири і препарати рослинного походження
  • ниркова недостатність
  • цукровий діабет
  • гломерулонефрит.

Масло вечірньої примули при вагітності


Раніше гінекологи радили використовувати його для масажу промежини перед пологами, щоб «підготуватися» до них. Вони аргументували це тим, що тканини стають більш податливими і еластичними, масаж готує їх до правильного розслаблення під час пологів, знижуючи ризик розривів. Але сучасні гінекологи все більше ставлять під сумнів ці рекомендації і вважають масаж промежини маслом неправильним, так як він може порушити мікрофлору.

Важливо зауважити, що на ранніх термінах вагітності більшість гінекологів не рекомендують використання продукту, оскільки серед побічних ефектів від його застосування числиться ризик невиношування плоду. Однак тим, хто планує зачаття, він підходить як не можна краще, оскільки містяться в ньому жирні кислоти покращують гормональний фон, створюючи сприятливу мікрофлору для зачаття.




Поділіться власною думкою
Реєстрація