29 березня 2019
0
Що таке масло ши і його основні характеристики: все, що ти хотіла про це знатиЦей інгредієнт ти часто бачиш в складі косметики, а від кожного другого б'юті-блогера чуєш, що воно зволожує шкіру. Але це далеко не всі приємні бонуси.

Тренд на натуральність і органічну косметику не здається: все частіше ми починаємо вибирати корисні і «живі» склади засобів по догляду. Флагманом виступає масло ши: дізнаємося, які його властивості та застосування.

Що таке масло ши і з чого його роблять


Масло виробляється з плодової м'якоті однойменного дерева (його також називають «каріте» або «Вітелларія дивовижна». Його привозять нам з Центральної і Західної Африки - Конго, Нігерії, Мавританії, Малі, Кот-д'Івуару, Екваторіальної Гвінеї.

Щоб зробити каріте, жінки збирають впалі з дерева плоди. Потім чани з плодами заривають у землю і тримають там близько двох тижнів, щоб плодова м'якоть згнила і легше було витягти насіння. Потім їх варять, щоб вони не дали паростки і обсмажують 96 годин (майже 4 дня!). Тільки після цього їх можна зберігати 8-9 місяців.



Щоб приготувати каріте, шкірку насіння подрібнюють і видаляють, а серцевину потім смажать ще протягом доби.

Коли серцевину плодів товчуть в ступці, утворюється коричнева паста. У пасту додають воду і місять. Утворився склад кілька разів збивають руками, кожен раз отримуючи все більш світлу піну і зливаючи важчі залишки. Далі цю піну кип'ятять протягом декількох годин, знімають верхній шар відвару і охолоджують його. Це і є масло.

Продукт нагадує кокосове масло - відчувається легкий горіховий запах, а при температурі близько 28 градусів кремова консистенція швидко перетворюється з твердої в рідку через плавлення. Тригліцериди займають близько 80% складу вичавки, а ще в ній є сквален, фітостероли і ксантофилл, вітаміни (Е, А (каротин) і токофероли), тритерпенові спирти.

Нерафінований склад активно використовують в медицині і косметології - в ньому зберігається величезна кількість корисних і поживних для органів речовин. Рафінований продукт застосовують в кулінарії.

Чим корисно масло в косметології


Для обличчя


Прекрасні пом'якшувальні властивості в складі ши роблять його незамінним засобом для догляду за сухою шкірою, що лущиться і нерівною. Крім того, воно володіє відмінними регенеруючими і відновлюючими властивостями, стимулює синтез колагену і еластину. Його можна і потрібно використовувати для шкіри, яка вже почала в'янути, - це допоможе зберегти її молодість.

Склад використовують як засіб від лущення (наноситься точково) і як натуральний бальзам для губ .

Засіб можна використовувати в чистому вигляді, а можна приготувати ідеальний для будь-якого типу шкіри крем. Для цього розтопити 2 столові ложки вичавки на водяній бані, додай стільки ж вичавки макадамії, а потім - по 1 столовій ложці масел авокадо і жожоба. Весь час збивати суміш віночком, поступово додаючи по 2 краплі ефіру розмарину і рожевого дерева. Зніми суміш з вогню і дочекайся повного охолодження, перелив крем в герметичну ємність. Готово!

Для волосся


Завдяки великій кількості активно діючих речовин і компонентів, засіб допоможе сухими, пошкодженим волоссям. Він інтенсивно живить і зволожує локони, робить їх більш м'якими, блискучими і слухняними. За рахунок прискорення кровообігу, каріте благотворно впливає на зростання і появу нових цибулинок.

Важливе правило: засіб потрібно наносити лише на сухе волосся, а вже після процедури мити голову. Також невелика кількість вичавки можна розподіляти по кінчиках волосся вже після миття, якщо вони схильні до стресу і ламкості.

Щоб зробити маску для пошкоджених кінців, візьми 4 чайні ложечки каріте, стільки ж кокосової вичавки і пару крапель ефіру іланг-ілангу. Розподіли по довжині локонів і заховай волосся під поліетиленову шапочку або плівку. Після півтора - двох годин проведи процедуру миття з використанням шампуню і бальзаму-ополіскувача.

Для активного росту і відновлення структури з'єднай 2 столові ложки каріте з вітамінів А і Е в рідкому вигляді (по 1 чайній ложечці або ампулі). Додай стільки ж реп'яхової і касторової вичавки і ретельно перемішати, попередньо прогрів склад на водяній бані. Нанеси по всій довжині пасом і залиш на 40-50 хвилин під шапочкою або поліетиленовою плівкою. Змий як зазвичай.

Для зволоження і блиску прядок з'єднай нагріте на водяній бані каріте (1 столову ложку) з тим же кількість кокосової вичавки. Зніми з вогню і додай 2 столові ложки соку алое. Перемішати і нанеси суміш на локони. Вкутай їх і протримай маску близько години (можна і більше - в залежності від масштабів проблеми). Після цього голову слід вимити з застосуванням улюбленого шампуню і ополіскувача.

Для тіла


Як використовувати масло ши для всього тіла? Відмінно зволожуючий продукт можна наносити в чистому вигляді на огрубілі ділянки шкіри: лікті, коліна, ступні і інші.

Крім того, каріте активно використовують в якості масажного засобу для тіла. Щоб отримати wow-ефект, додай в нього ефірні масла.

  • Мандарин і герань проти целюліту
  • Апельсин для прискорення кровообігу і підвищення еластичності тканин
  • Грейпфрут для посилення імунної системи, а також в якості профілактики проти жирових відкладень
  • Герань - для розгладження і пружності тканин
  • Ялівець або ялиця, щоб вивести токсини і зайву рідину з організму

Але і це ще не все: каріте відмінно справляється з розтяжками на шкірі. Для того щоб приготувати крем від розтяжок, тобі знадобиться:

  • 1 чашка вичавки ши;
  • 0,5 чашки вичавки оливи (можна використовувати інший косметичний продукт: мигдальний, кокосовий і т. п.);
  • 2 чайні ложки вітаміну А і Е;
  • 1 чайна ложка лавандового ефіру.

Заздалегідь вимий посуд, якою будеш користуватися (а краще протри спиртом).

Розмішай всі компоненти на водяній бані до однорідної консистенції. Остуди отриману суміш до кімнатної температури і додай лаванду і вітаміни. Збий суміш міксером або віночком так, щоб вийшов крем.

Переклади готовий склад в чисту баночку і бережи в сухому темному місці до півроку. Використовувати такий засіб, який пахне і виглядає як справжній косметичний крем, можна 2-3 рази на день в боротьбі з нерівностями і розтяжками.


У народній медицині


Витримка не тільки живить, пом'якшує і зволожує: вона зарекомендувала себе як прекрасний цілющий засіб від самих різних недуг.

Так, наприклад, каріте має протинабрякову та протизапальну дію, тому їм часто користуються як маззю при розтягуванні зв'язок або болях в суглобах і м'язах. Їм також лікують опіки шкіри, дерматит і виразки, акне і псоріаз. Застосовується також як загоюючий засіб при ранах, укусах, травмах.

Багато людей використовують продукт в боротьбі як з сонячними опіками і обмороженням, так і в якості профілактики проти цих проблем.

Засіб має природну судинозвужувальну дію, тому його мажуть в ніс при нежиті, а також широко використовують при перших ознаках простудних і вірусних захворювань.

Продукт також застосовується щодо немовлят: їм змащують будь-які почервоніння і висипання і по суті замінюють заспокійливий засіб і присипку.

А як щодо поїсти?


Продукт дуже калорійний - 884 одиниці на 100 грамів.

У великих масштабах його використовують в тільки в західноафриканському регіоні і в ресторанах національної кухні цього регіону - на ньому смажать, додають в страви (і намазують на хліб).

В інших частинах світу на столі масло ши можна зустріти нечасто. У кулінарній справі продукт активно використовується як замінник жиру в солодощах, кремах, випічці і інших десертах. Наприклад, їм сміливо можна замінити в багатьох рецептурах масло какао.

Рафінований продукт відрізняється тільки відсутністю характерного запаху, однак для приготування десертів та інших страв, де важливий аромат, старайся вибирати нерафінований варіант.




Поділіться власною думкою
Реєстрація