04 квітня 2018
0
Рослинна олія з насіння бавовнику: користь і шкода продукту Рослинні масла з будь-якого, часом найнесподіванішого насіння далеко не олійних культур, вже давно не рідкість. Виноградних та гарбузових кісточок, насіння льону та кунжуту, кісточок мигдалю, персика, абрикоса і т. д. - всіх, мабуть, не перелічити. Чи не виявилися винятком і насіння бавовни (бавовнику), які використовуються для отримання бавовняного масла.

Втім, в Середній Азії та Америці кулінари і кондитери давно використовують цей продукт, вихваляючи його дивовижні якості. Так в чому ж полягає користь бавовняного масла, і чи може воно завдати шкоди організму?

Трохи історичних фактів


Середньоазіатські країни і Америка - лідери з виробництва бавовни, тому не дивно, що «мода» на бавовняне масло прийшла саме звідти. Наприклад, азіати свій фірмовий плов готують виключно на цьому продукті, стверджуючи, що бавовняне масло надає неповторний аромат і смак страві. А в США його використовують поряд із знаменитим арахісовим маслом.


Рослина бавовник поширилося з Південної Америки і завоювала популярність завдяки бавовняним тканинам, широко застосовуваним в повсякденному побуті. Вміст олії невеликий - всього від 16% до 18%, але так як насіння є продуктом відходу і не на що більше не придатне, витрати на виробництво цілком виправдані.

Нерафінована олія використовується в технічних і промислових цілях, а очищене рафінована знайшло широке застосування в харчовій і косметичній промисловості.

Хімічний склад і якісні характеристики


Нерафінований натуральний продукт має яскраво виражений характерний запах і темний червонуватий колір. В процесі обробки бавовняне масло втрачає шкідливі домішки, стає прозорим і безбарвним.

Як і багато рослинних масел, бавовняне є джерелом жирних кислот, що не виробляються людським організмом, і беруть участь у функціонуванні всіх систем на клітинному рівні. Саме через високий вміст мононенасичених і поліненасичених кислот бавовняне масло приносить неоціненну користь організму. У 100 г продукту міститься:
  • Насичені жирні кислоти - пальмітинова, стеаринова - 24,7 мг;
  • Мононенaсищенние жирні кислоти - олеїнова, пальмітолеінова - 19,4 мг;
  • Поліненасичені жирні кислоти (не синтезуються організмом людини, але входять до складу клітин, беруть участь в обмінних процесах) - лінолева, ліноленова, арахідонова (Омега-6) - 50,5 мг;
  • Токоферол - вітамін Е - 99,9 мг;
  • Філлохінон - вітамін К - 247 мг;
  • Холін - вітамін В4 - 0,2 мг.

ЦІКАВО! За змістом корисних поліненасичених жирних кислот бавовняне масло є явним лідером. Якщо одна ч. л. знаменитого оливкового масла включає 2 г ПЖК, то бавовняне - 7 г. Але, на жаль, за змістом шкідливих насичених жирних кислот (твердих жирів) те ж серед лідерів - поступається тільки пальмової олії і в одній ч. л. знаходиться 3,5 г насичених жирів.


Очевидно, що користь і шкода бавовняного масла дуже тісно пов'язані одна з одною, тому вживати його слід обережно, зваживши всі «за» і «проти». Великий вміст поліненасичених кислот і токоферолу сприяє щоденному оздоровленню та очищенню організму, але зловживати цим продуктом не можна! Оптимальний варіант - додавати його разом з іншими рослинними оліями в салати і тушковані овочі - благо, бавовняне масло може переносити термічну обробку, не втрачаючи корисних якостей.

Користь бавовняного масла для організму


Багатий склад забезпечує цілий ряд корисних якостей масла з насіння бавовнику. Завдяки вітаміну Е:
  • Має потужний антиоксидантний ефект;
  • Перешкоджає раннього старіння клітин організм;
  • Зміцнює нервову систему, захищаючи організм від депресій і нервових розладів;
  • Сприяє підвищенню настрою;
  • Сприяє зміцненню захисної функції імунної системи.

Фітостероли (рослинні стероїдні спирти) благотворно впливають на роботу серцево-судинної системи:
  • Роблять судини еластичнішими;
  • Очищають від холестеринових бляшок, виводять шкідливий холестерин з крові;
  • Перешкоджають розвитку інфаркту та атеросклерозу;
  • Перешкоджають всмоктуванню холестерину в кишечнику.

Поліненасичені жирні кислоти, так званий вітамін F, - це жиророзчинні корисні речовини, що сприяють швидкому відновленню тканин, загоєнню ран, в тому числі опікових. Мають протизапальну і антигістамінну дію - сприяють очищенню дихальних шляхів і відновленню функцій органів дихання. Разом з вітаміном D покращують засвоєння фосфору і кальцію, тим самим зміцнюючи кісткову і м'язову тканину. Вітамін F необхідний до вживання при діабеті, для лікування імунних і алергічних запальних реакцій, дерматозів і екзем.

Бавовняна олія корисна для шкіри дітей і дорослих - загоює ранки, укуси, дрібні порізи, прекрасно живить шкіру, позбавляє від ципок на руках.

Якої шкоди може завдати бавовняне масло


Будь-який, навіть самий корисний продукт, має протипоказання або обмеження. Хоча лікарі-дієтологи і стверджують, що бавовняне масло не алергенний продукт, але реакцію організму на нього можна дізнатися, лише спробувавши на смак (для початку достатньо 1/2 чайної ложки). Цей насичений харчовий продукт із специфічним смаком і запахом, може викликати розлад шлунка, діарею, болі в животі. Якщо негативна реакція організму не спостерігається, то масло можна сміливо вводити в раціон.

Використовувати дозволяється лише рафінований, очищений продукт. Нерафінована бавовняна олія шкідлива для організму, так як є токсичною. Натуральну пігментну речовину госсипол, що додає неочищеному маслу темний колір і специфічний запах, здатну вплинути на репродуктивну функцію чоловіків. У Китаї проводилися дослідження, які довели вплив госсипола на розвиток чоловічого безпліддя. Крім того, речовина блокує роботу ферментів, які беруть участь в процесі травлення, і може викликати важке отруєння.



Використання в кулінарії


Бавовняна олія ідеально підходить для випічки. Тісто для пиріжків, булочок, тортів і вафель стає надзвичайно пишним, набуває легкий горіховий присмак. Рафінована олія, не маючи вираженого смаку і запаху, здатна вбирати смакову палітру інших компонентів випічки, тому кінцевий продукт завжди буде без сторонніх запахів.

Класичний азіатський плов неможливо уявити без бавовняного масла. Його з успіхом використовують для виготовлення соусів, овочевих салатів, баклажанної ікри.


Застосування в косметології


Здатність бавовняного масла регенерувати і захищати шкіру використовується в промисловій і домашній косметології. Його корисно додавати в готові маски і креми разом з іншими рослинними і ефірними маслами як транспортувальника - бавовняне масло моментально усмоктується, доставляючи всі корисні речовини в глибокі шари шкіри.

Можна просто на ніч нанести на руки трохи продукту і надіти рукавички - вранці шкіра стане надзвичайно гладкою, ніжною, еластичною.

Маски для волосся з бавовняним маслом сприяють пробудженню волосяних цибулин, активізують ріст волосся, покращують структуру, позбавляють від посічених кінчиків. У чистому вигляді вживати не можна - досить додати кілька крапель в покупні бальзами або маски для волосся.

Вживаючи бавовняне масло, ви швидко відчуєте його користь і оздоровляючу дію на весь організм.




Поділіться власною думкою
Реєстрація